torsdag 21 april 2011

Memma mia!

Det börjar nalkas påsk, och de finska efterrättsborden är plötsligt åter upptagna av en brun sörja som luktar konstigt och har stora likheter med... lera. Vi kallar den memma, finskarna mämmi, och det vräker vi i oss i mängder ackompanjerat av grädde och eventuellt socker.
Idag serverades det på dagiset, och jag kan säga att det inte var en succé bland barnen precis. Det grimaserades och skrynklades på näsor när delikatessen sattes på bordet framför dem, och väldigt få åt mer än den minimala munsbit som krävdes för att de skulle få sitt utlovade påskägg.

Hur som helst så började jag fundera vad det egentligen är vi sätter i oss då vi slevar i oss denna kladdiga smörja. Enligt Yle:s receptsidor är det så här man tillagar vår påskefterrätt:

2 l vatten

8 dl rågmjöl
3 dl malt
1 tsk salt
1 dl sirap
1 msk pomeransskal

Värm vattnet till omkring 60 grader. Tillsätt rågmjöl och malt. Låt sedan stå varmt utan att koka i 3 timmar.

Låt koka upp 5-10 minuter. Tillsätt salt, sirap och malet pomeransskal. Häll i en ugnsfast form eller riva och grädda tre timmar i 175 grader. Rör under de första två timmarna om var femtonde minut.

Så nu vet ni det, ifall ni känner för att laga egen.

Till sist tänkte jag dela med mig av ett klassiskt dåligt skämt

"Hur tror ni tullen i Sveriga reagerade då fröken Varma Koskitar skickade memma till sin svenska farmor?"

Nu buster, adjö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar